Animatorzy zdrowego stylu życia

Obszar wsparcia:
  • Edukacja i szkolnictwo wyższe
Rodzaj projektu:
  • wyodrębniony projekt współpracy ponadnarodowej
Beneficjent: RELAX Halina Kędzierska
Odbiorcy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Uczniowie szkół ponadgimnazjalnych
Użytkownicy:
  • Nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych
  • Placówki oświatowe
  • Pracodawcy
  • Szkoły
  • Szkoły zawodowe
Opis rozwiązania:

Prezentowane rozwiązanie odpowiada na problem niedostosowania programu nauczania obowiązującego w Zespole Szkół nr 1 w Zgierzu do wymogów rynku pracy i potrzeb przedsiębiorców. Rozwiązanie, wypracowane przy współpracy partnerów z Niemiec i Słowacji, czyli opracowanie i wdrożenie programów nowych kwalifikacji, programów nauczania oraz modułów kształcenia, ma na celu poprawę jakości procesu kształcenia w polskiej placówce edukacyjnej oraz dostosowanie umiejętności uczniów do wymogów rynku i potrzeb przedsiębiorców.

Na wypracowane rozwiązanie składają się następujące moduły kształcenia:

1. Zostań profesjonalistą na europejskim rynku gastronomicznym, umożliwiający zwiększenie kwalifikacji zawodowych w zakresie gastronomii (współpraca z partnerem z Niemiec):

  • przygotowanie uczniów do praktyk z języka angielskiego;
  • przygotowanie uczniów do praktyk z języka niemieckiego;
  • zajęcia kształcące w zawodzie kelner;
  • zajęcia kształcące w zawodzie barman;
  • zajęcia marketing w gastronomii.

2. Kuchnie innych narodowości (Niemcy, Słowacja) - praktyczne wykorzystanie platformy internetowej:

  • zajęcia "Tradycyjna Europa od kuchni";
  • warsztaty kulinarne: sporządzanie śniadania swojej narodowości;
  • warsztaty kulinarne: czym zaskoczysz gościa sporządzając potrawę wigilijną;
  • warsztaty kulinarne: "Tradycyjne potrawy różnych narodowości".

3. Modyfikacja programu nauczania w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, w oparciu o doświadczenia partnera ze Słowacji:

  • przygotowanie uczniów do wyjazdu z języka angielskiego;
  • zajęcia: tradycyjne wypieki cukiernicze;
  • zajęcia: wschodnie tradycje kulinarne;
  • warsztaty: nowoczesne techniki dekoracji wyrobów cukierniczych.

4. Turystyka kulinarna promocją zdrowia i smaku regionów w oparciu o doświadczenia
partnerów z Niemiec i Słowacji:

  • zajęcia: na tropie chemii w żywności;
  • zajęcia: jemy smacznie zdrowo i kolorowo;
  • zajęcia: wykorzystanie witaminowych składników żywieniowych;
  • zajęcia: żywienie a zdrowie;
  • zajęcia: smaki podróży.

Zastosowanie ww. programów w szkołach zawodowych pozwoli na zmodyfikowanie i poszerzenie oferty edukacyjnej w specjalizacjach gastronomicznych w ZS nr 1 w Zgierzu.


Kto może skorzystać:

Rozwiązanie może być stosowane przez szkoły zawodowe kształcące na kierunkach związanych z gastronomią. Wsparcie skierowane jest do nauczycieli i uczniów tego typu szkół. Z rozwiązania skorzystają także pracodawcy, którzy uzyskają dobrze przygotowanych pracowników.


Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:

W projekcie wykorzystano doświadczenia partnerów z Niemiec i Słowacji:

  • Bildungszentrum Nordost. K.- D. Schnoor (Niemcy);
  • Stredna Odborna Skola (Słowacja).

Produkty powstałe w wyniku współpracy ponadnarodowej pozwolą uczniom uzyskać nowe kwalifikacje, potwierdzone certyfikatem. Wdrożone zostaną nowe programy kwalifikacyjne, programy nauczania i dodatkowe moduły kształcenia.


Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):

  • programy nowych kwalifikacji

  • programy nauczania

  • moduły kształcenia

  • publikacja na temat projektu

  • platforma internetowa do kontaktów partnerskich
Beneficjent:
  • RELAX Halina Kędzierska
  • Text Service s.c.
Fiszka projektowa: application/mswordFiszka projektowa.doc
Strona www:

www.relax-grota.pl

Rodzaj produktu:
  • produkt współpracy ponadnarodowej
Status produktu/rozwiązania:
  • PWP opracowany