Europejski poziom kelnerstwa na Warmii i Mazurach
- Adaptacyjność
- projekt standardowy z komponentem ponadnarodowym
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Instytucje szkoleniowe
- Osoby pracujące
- Przedsiębiorcy
- Uczelnie wyższe
Rozwiązanie odpowiada na problem niedostatecznej liczby narzędzi wspierających podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności pracowników branży gastronomicznej. W ramach projektu wypracowano model szkoleniowy dla zawodu kelner. Prezentowany model obejmuje dwa bloki szkoleniowe – „Technologie gastronomiczne” oraz „Kelnerstwo”. W ramach pierwszego bloku uczestnicy zapoznają się z wyposażeniem bazy gastronomicznej, przeznaczeniem oraz sposobem użytkowania specjalistycznego sprzętu, który będzie wykorzystywany w przyszłej pracy. Drugi blok szkoleniowy został ukierunkowany na podnoszenie wiedzy oraz doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie technik serwowania potraw przy uwzględnieniu dwóch poziomów zaawansowania. Tematyka zajęć grupy początkującej obejmuje m.in. przygotowanie sprzętu w restauracji, serwowanie dań według norm obowiązujących w restauratorstwie, organizację serwisu, przyjmowanie zamówienia oraz profesjonalną obsługę klienta. Uczestnicy szkolenia na poziomie zaawansowanym mają szansę zapoznać się z zagadnieniami dotyczącymi, m.in. towaroznawstwa, sprzedaży, sztuki nakrywania stołu oraz przygotowywaniu bufetu. W programie szkolenia położono nacisk na stronę praktyczną (w projekcie zajęcia warsztatowe prowadzone były pod okiem ekspertów rekomendowanych przez francuskie Centra Kształcenia). Założenia modelu zostały opisane w formie podręcznika.
Kto może skorzystać:
Wsparcie skierowane jest do osób pracujących w branży gastronomicznej, które są zainteresowane podwyższeniem oraz nabyciem nowych kwalifikacji zawodowych.
Korzyści ze współpracy ponadnarodowej:
Rozwiązanie zostało wypracowane we współpracy z parterem francuskim – Izbą Rzemieślniczą z regionu Cotes d’ Armor Saint Brieuc, która współpracuje z Warmińsko-Mazurską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości już od 2003 r. Izba Rzemieślnicza z Francji posiada duże doświadczenie w zakresie kształcenia kadr branży gastronomicznej. Jedną z inicjatyw Izby jest „Miasteczko Smaku”, które aktywnie działa na rzecz popularyzacji dziedzictwa kulinarnego regionu Cotes d’ Armor, w tym m.in. poprzez organizowanie warsztatów kulinarnych, wydawanie przewodników tematycznych, promowanie zdrowej żywności.
Współpraca ponadnarodowa objęła w szczególności zaadaptowanie francuskiego modelu kształcenia pracowników branży gastronomicznej z zakresu kelnerstwa. Wysoki poziom merytoryczny publikacji osiągnięto m.in. dzięki zaangażowaniu wysokiej klasy specjalistów z Francji. Wnioski i rekomendacje wypracowane podczas współpracy z francuską Izbą Rzemieślniczą zostały zawarte w podręczniku nauki zawodu oraz w raporcie ewaluacyjnym.
Elementy składowe produktu (do zastosowania w praktyce):
- Model doskonalenia umiejętności zawodowych z zakresu kelnerstwa wraz z raportem ewaluacyjnym podsumowującym doświadczenia zebrane w trakcie realizacji projektu
- Podręcznik dla uczestników szkolenia wraz z zestawem fiszek szkoleniowych
- produkt współpracy ponadnarodowej
- PWP opracowany